Gener: mes de la nostra Ermita. Mirella Extrem.

Gener; mes de la nostra Ermita

*Article publicat al Diariet (18/01/2020).

Vinaròs està immers en les festes del seu patró Sant Sebastià i també de la tradicional festa de Sant Antoni, tenint la nostra “armita” (com diria el vinarossenc Manuel Foguet) com a epicentre de l’activitat. Un any més, al gener vivim la festa que més respecta els lligams amb la vida rural dels nostres avantpassats; la foguera, la benedicció dels animals de casa i del camp, la pujada i posterior torrada a l’Ermita, etc. Tradicions que a dia d’avui es mantenen vives amb la participació ciutadana i que, en el cas de la celebració de Sant Antoni, perduren gràcies a la tasca de preservació que fan les entitats locals organitzant les respectives activitats.

La cultura popular i religiosa han passat a segon plànol en aquestes festivitats; la tradició local és el motor que afavoreix la continuïtat. I la forma en què ha contribuït Compromís per Vinaròs en elles ha estat millorant el paratge de l’Ermita dins les nostres possibilitats quan estàvem al govern; com la construcció dels torradors homologats, la neteja contínua del Poblat Iber, la col·laboració en la creació de la xarxa de caixes nius d’APNAL o la conversió de l’Ermita en el Paratge Municipal “Serra del Puig”. Són petits passos que han dotat de valor afegit la nostra Ermita més enllà de l’ermitori, el Poblat i la Torreta del moro (que demanda a crits que no s’obliden d’ella).

Ara, des de l’oposició, l’actuació és d’un altre estil però seguint les nostres línies d’actuació com és, per exemple, l’ecologia. La celebració de les paelles tradicionals implica la generació d’una quantitat considerada de residus que, seguint els acords firmats en la moció per l’Emergència Climàtica, s’haurien de reduir o reciclar (com els envasos de plàstic d’un sol ús que s’han utilitzat en altres ocasions per a repartir les racions de paella). També la instal·lació de més papereres durant el trajecte de pujada i recinte de l’Ermitori per afavorir que es mantinga net.

Aquest any també és especial per comptar per primera vegada amb el polèmic Carril Lúdic com a via per a pujar a l’Ermita encara que, tot i el temps que ha passat (i els diners que no vam poder utilitzar per a construir la tan demandada piscina), no podrem pujar-hi amb la 2ª fase executada. Arribarà a construir-se o es perdran els diners destinats per a fer-se finalment? Però, tot i això, des de Compromís per Vinaròs vos desitgem disfrutar d’aquests dies tan vinarossencs aquells que puguen.

Arxivat en: Article de premsa, Cultura i Educació, Festes, Moviments Socials, Participació en activitats de col·lectius locals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *