*Article publicat al Diariet (23/05/2020).

Després de dos mesos confinats a casa, ara entra en joc l’expectació pel canvi de fase. Ho hem estat vivint estes últimes setmanes amb àrees, com la nostra, que sí han passat i altres que s’han incorporat l’última setmana. Però ningú dubta que la tornada a la “nova normalitat” ha obert les portes a reviure el comerç local. Dos mesos amb gran part de negocis tancats i que ara, més que mai, necessiten la nostra ajuda per a reprendre el vol. Ja no sols parlem de negocis; aquests són la cara visible d’una altra vinarossenca o vinarossenc que viu del seu treball des de reparant calçat o roba, instal·lant-nos unes mosquiteres, vendre roba, papereria, dolços, productes envasats, merceria, roba de la llar o fins i tot portar-nos a casa els plats més gustosos del seu local. 

Està clar que podem ajudar-los encomanant-los articles o comprant allò que necessitem dins les nostres possibilitats (perquè a tots ens ha afectat a la butxaca la situació viscuda). Però, si tenies plantejat fer algun canvi o reforma a casa o edifici (que les empreses de reformes i instal·ladors també necessiten el teu suport), s’han publicat les ajudes del Pla RENHATA i altres pel que fa a accessibilitat de la llar, rehabilitació d’edificis o per a elaborar l’informe d’avaluació d’edificis.

Vinaròs també reviu amb les terrasses al carrer, els xiquets passejant… I la cultura continua a mig gas; la biblioteca municipal l’han continuat deixant tancada (tenim permís per a poder anar a demanar en préstec i retornar llibres com a mínim, però més d’una setmana després continuem sense poder-ho fer) i continuem sense tindre cap museu a la ciutat. Els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la reobertura de tants museus al territori valencià el dilluns 18 (coincidint amb el Dia Internacional dels Museus) però la història i tradicions culturals dels vinarossencs continuen sense tindre un espai propi on custodiar-se i divulgar-se.