El passat plenari d’octubre el benestar animal va ser protagonista amb dos punts diferents a votació. Un d’ells va ser la moció de TSV per a modificar el Pla d’Usos i el reglament de la plaça de bous amb l’objectiu de donar-li un ús cultural, social i esportiu i la qual no es va aprovar tot i el vot a favor de Compromís. Després d’un estiu on l’espai de la plaça de bous havia triomfat amb l’àmplia gama d’espectacles representats (molts d’ells d’organismes de la Conselleria de Cultura), la plaça de bous local va tornar a ser protagonista per allotjar el primer espectacle taurí després la primera onada per la Covid-19.

S’ha demostrat que la plaça de bous pot ser un lloc on els espectadors gaudeixen sense que es maltracte cap animal, on el públic assistent va respectar les mesures de seguretat i sanitàries de forma modèlica, sent la plaça de bous referent per xarxes socials pel seu nou ús. Però els partits tradicionalistes (tant de dretes com aquells que volen semblar d’esquerres), han tornat a sentenciar Vinaròs com a població que fomente el maltracte animal. D’una banda per no haver-se aprovat per majoria el reglament de la Taula del Benestar Animal i, d’altra banda, per la gran majoria de vots en contra de PSOE, PP, PVI, Ciudadanos i el regidor no adscrit. En canvi, els partits progressistes volem de Vinaròs una ciutat que respecte als animals, no que els ridiculitze i els maltracte per a diversió i entreteniment d’alguna gent.

És trist que Vinaròs, la ciutat amb més població del nord de la província, promoga espectacles taurins per a captar visitants d’altres comunitats on s’han prohibit aquests. Però també cal dir que si l’equip de govern no ho hagués autoritzat no s’hagueren fet. I en aquest punt l’altre soci de govern, TSV (promotors d’aquesta moció), s’haguera oposat ja que és a la vegada còmplice no sols de l’espectacle taurí sinó de permetre que un menor participant maltracte un bou.

Compromís per Vinaròs sempre ha estat i estarà en contra del maltractament animal i seguirem defensant que la tauromàquia és tortura. La idea popular que diu que les corregudes de bous són tradició ha de fer un pas enfront; altres tradicions violentes com les lluites de gladiadors van ser tradició en certa època històrica però van desaparèixer. També es compara matar bous amb un art; ¿torturar i assassinar un animal es pot considerar un art? En el segle XXI nosaltres, i afortunadament cada vegada més gent, podem dir que no; la crueltat animal que se’n fa gala no és art. Hi ha qui diu que el bou ha nascut per això i que no sent dolor, però la realitat és que el bou sofreix i sent el mateix dolor que sentim els humans. I a les corregudes de bous es tortura i s’assassina a un animal.

Si s’extrapola aquest fet a qualsevol altre context o situació, la persona responsable seria jutjada i condemnada, fent-se complir la normativa local sobre maltracte animal. L’ordenança municipal sobre la tinença d’animals de Vinaròs s’especifica a l’article 48.3 que “seran infraccions molt greus:

  • El sacrifici d’animals amb sofriment físic o psíquic, sense necessitat ni causa justificada.
  • El maltractament y agressions físiques o psiques als animals.
  • L’abandonament animal.”

Canviar el pla d’usos de la plaça de bous és competència municipal, però la majoria de partits no volen evitar més sofriment animal i ho oculten darrere de diferents excuses. La qüestió és que aquests partits estan defensant i protegint el maltractament animal al municipi de Vinaròs. Però des de Compromís per Vinaròs esperem que en algun moment siguen valents i no tinguen por de fer un pas endavant cap al canvi com el que proposem des de la legislatura passada amb mocions diverses com la prohibició d’espectacles amb animals als circs.