La música festiva que ens acompanya (1ª part). Mirella Extrem

La música festiva que ens acompanya (1ª part)

Mirella Extrem (article publicat al Diariet 10/08/2019).

Ningú rebutjarà la idea que la música ha anat evolucionant a grans passes si s’analitza què sonava en cada una de les nostres èpoques i estils musicals preferits. Tanmateix, no podem negar que la vida nocturna actual en la majoria d’ocasions està acompanyada pel regueton com a música de fons. I a les nits de festes d’estiu de Vinaròs no serà menys; els seus ritmes marxosos atrauen a molts joves més enllà a les lletres que acompanyen la música. I és aquest l’origen de dos aspectes a tractar.

D’una banda, compaginar l’oci nocturn amb un ambient de descans de qualitat per a la resta de ciutadania. Sí, tenim uns horaris ampliats permesos des de l’Ajuntament per a les nits d’estiu segons la llicència que tinga el negoci. Però, i amb el volum què fem?

Des de Compromís per Vinaròs ens han fet arribar queixes per molèsties veïnals durant la nit en diversos barris i moments de l’any. I si s’afegeix a la molèstia les altes temperatures nocturnes, les finestres obertes i el soroll de la música d’una terrassa o festa la barreja és explosiva. Algunes solucions fàcils de la gent són: “jo també m’aguanto quan passa al meu barri”, “aguanta, són uns dies”… Però no és sols qüestió de ser “resistent” a la molèstia. La contaminació acústica existeix i les sancions per aquesta també. O no multa la Policia Local quan para una moto per tindre trucat el tub d’escapament?

Sincerament, és necessari tenir la música en volums tan elevats per a gaudir d’una festa? Quins beneficis aporta als assistents? Perquè, analitzant-ho objectivament, els problemes de salut que comporta són diversos: problemes de veu (perquè qui conversa amb tu sent amb dificultat els missatges i, per inèrcia, elevem el to de veu per a parlar), problemes d’oïda a posteriori de la festa (ja que el timpà s’ha forçat a l’adaptar-se al nou ambient de soroll), interrupció del descans als veïns i nens, etc.

Així doncs, sabent que hi ha unes molèsties per a la salut dels altres, des de Compromís per Vinaròs ens preguntem per què no s’afegeix des del consistori un prec amb el qual els esdeveniments musicals al carrer tinguen controls de decibels?

La història es repeteix tots els anys i cada estiu hi ha veïns que donen avís a la Policia Local d’aquestes molèsties recollides a l’ordenança municipal. Per aquest motiu, Compromís per Vinaròs diu prou. No ha arribat el moment d’actuar per previndre aquestes molèsties que acaben afectant a la ciutadania de Vinaròs?

*Continuarà a la publicació de la propera setmana.

Mirella Extrem.

Arxivat en: Article de premsa, Festes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *