*Article publicat al Diariet (14/12/19)

El pas de la DANA per la nostra costa (i, per desgràcia del canvi climàtic també) sempre deixa una visió de desprotecció que té el planeta davant les forces incontrolables de la natura. El vent, tronades i els aiguats forts són alguns d’ells però sí està a les nostres mans altres temes vinculants; les deixalles i brutícia que apareixen després de la tempestat (la platja plena de plàstics, per exemple) o els despreniments que pateixen costa nord i sud més d’una vegada a l’any.

I no; no es soluciona tapant amb formigó la roca (com eixa costum que tenim a la nostra ciutat de tapar les troballes arqueològiques de l’antic Vinaròs). Es soluciona treballant de forma anticipada als nous despreniments que podem tornar a tindre. L’erosió de les costes és un tema a prioritzar per alguns mentre que per a altres és de quan en quan. O no recordeu quan a pocs dies de les festes de Sant Joan van començar a treballar en la construcció d’un nou espigó de forma inesperada? Una solució mínima que afecta al centre del poble però que continua deixant desprotegides les costes que més pateixen; la nord i la sud.

Per a altres, actuar des de ja és un tema que torna a reivindicar-se. Aquesta setmana els representants de Compromís al Congrés (Joan Baldoví), Senat (Carles Mulet), Corts Valencianes (Mònica Àlvaro), la presidenta de la comissió de Medi Ambient (Belén Bachero) i el diputat autonòmic de Medi Ambient (Ignasi Garcia), han visitat de primera mà els desperfectes que ha causat la DANA a Almenara. Però la lectura final és la mateixa: anem en retard respecte les actuacions que necessitem a tota la costa castellonenca i unes quantes actuacions també a la vinarossenca.

No tenim prou amb un espigó al centre del poble; necessitem que el govern central de Madrid incloga també una partida pressupostària més àmplia o un Pla Integral del litoral valencià amb el qual posar fi a aquesta problemàtica… per què no? Compromís al Senat porta des del 2017 reclamant la inclusió de les actuacions urgents com aquestes dins dels Pressuposts Generals de l’Estat (PGE). Ara, que ens demostre el PSOE que realment tenen voluntat per a invertir i acabar amb aquesta problemàtica.

Mirella Extrem.