Solidaritza’t

*Article publicat al Diariet (21/03/2020).

Com a vinarossencs i vinarossenques, els integrants del col·lectiu de Compromís per Vinaròs vos preguem responsabilitat en els moments que estem vivint. El confinament és la mesura principal amb la qual facilitar la gran feina i esforç que estan fent els professionals de molts àmbits diversos que s’han convertit en essencials per a que la vida continue. Valentes i valents que en moments durs com aquests estem valorant i que també ens serveix per a valorar la “sort” que suposa el sistema sanitari que tenim.

L’estat espanyol té configurat un dels models sanitaris més beneficiosos en tot el món tot i que, per desgràcia, l’han intentat saquejar els governs anteriors desviant diners o avantposant el sistema privat al públic. Però, la part amb més mèrit és el conjunt de professionals que i treballen i que lluiten contra la presència d’aquest bitxo que deixa en risc a tanta població sènior.

El confinament és una tasca dura tant per a famílies, autònoms, gent major, infants… També és una oportunitat de la natura per a aconseguir un reequilibri; parar suposa un benefici per a reduir la contaminació que generem. Per a les persones, també és una oportunitat per a parar, prendre’ns un descans amb el ritme frenètic de les vides personals; treballar, la llar, càrregues personals, vida saludable, etc. Que feia uns dies ens faltaven hores als dies i ara ens sobren hores per a poder fer tot allò que se’ns passe pel cap durant aquestes setmanes.

Llegir serà potser per a molts una opció d’entreteniment per a estos dies. Gèneres diversos poden estar a les teues prestatgeries, però aprofitant que el Dia de la Poesia, per què no llegir-ne un? Mercé Rodoreda, Isabel-Clara Simó,  Ausias March, Ramon Llull, etc.

La qüestió és ser solidari, complir amb les normes establertes pel govern central. Solidaritat amb els professionals i treballadors que no poden confinar-se i s’exposen a contagiar-se. Solidaritat i prevenció per a evitar contagis i més pèrdues humanes.