*Article publicat al #Diariet (11/04/2020).

No és la millor notícia l’allargament de l’estat d’alarma. Ni que dia rere dia encara haja contagis nous ni pèrdues humanes. Però sí que comencen a haver més persones que hagen guanyat el pols al virus. I que es demostre l’eficiència, preparació i sacrifici del personal sanitari de tot arreu. Però també cal destacar l’alt percentatge de població que està fent front a la situació quedant-se a casa, perquè després de tantes setmanes no podem baixar la guàrdia. Com a resultat d’esta experiència entra en joc la capacitat de totes i tots a extraure aprenentatges nous. 

Que sí, que molts hauran aprofitat per a descansar, dedicar temps a la família, a activitats o aficions oblidades, a experimentar amb la cuina, etc, mentre que molts altres ciutadans han continuat treballant igual o més. Però, sabeu que tots compartim uns aprenentatges en comú? El confinament ha fet que treballem de forma cooperativa; quedant-nos a casa, ajudant a familiars i veïns de risc o amb necessitats, mostrant solidaritat cosint aportant cada u de nosaltres la seua part o repartint energia, alegria i temps amb qualsevol iniciativa social o ciutadana (com són els concerts de música o els aplaudiments sanitaris). En resum, hem après a ser resilients o el que és el mateix, hem sigut capaços de recuperar l’estabilitat com a societat tot i el cop dur d’aquest virus. 

Des de l’àmbit de les institucions es comencen a organitzar ajudes per a fomentar la recuperació econòmica. Dimecres va iniciar-se el termini per a sol·licitar les ajudes als autònoms des del web de LABORA. Ara s’ha confirmat que aquestes ajudes seran compatibles amb altres com les del govern central (a falta d’informació de les ajudes locals). També hem conegut la publicació d’un abonament social per a reduir despeses pel que fa a la despesa energètica dels comerços i empreses des del govern. 

Però no podem deixar enrere la necessitat de donar suport als negocis del sector primari que a dia d’avui continuen oberts. Petites tendes que porten molts anys lluitant contra la força i poder de les grans superfícies i que són part de l’ànima del comerç local; panaderies i pastisseries, comestibles, fruiteries, carnisseries, peixateries, llibreries, etc. Aquests no poden accedir a les ajudes perquè continuen treballant al servei de la població per oferir-nos productes de primera necessitat. Per tant, ajudem-los de la nostra part comprant-los. Que el sacrifici que fan continuant treballant i exposant-se amb el seu negoci obert hauria de beneficiar-se més enllà del percentatge d’aplaudiments que reben. Perquè volem continuar tenint negocis oberts un cop tornem a sortir als carrers de Vinaròs.