*Article publicat al Diariet (25-07-2020).

Mesos portem vivint la situació tan incòmoda i perillosa ocasionada per la Covid-19. Ningú posa en dubte la gran quantitat de pèrdues humanes (i també animals, que ja hi ha estudis demostrant el contagi humà-animal). Però, i si els contagis més recents a la nostra localitat i comarca s’hagueren evitat?

D’una banda, no podem ocultar que el virus es mou tant per l’aire com pel contagi entre ciutadans; així que la presència de persones d’altres zones (i encara més quan procedeixen de ciutats amb focus detectats) suposen un perill afegit al contagi. Però, d’altra banda, el fet que el màxim representant del territori valencià haja posposat tant l’aprovació de la mesura que regula l’ús obligat de la mascareta a tot el territori valencià també ens ha posat en perill.

Passar la pilota a la “responsabilitat social” com va fer el president socialista Puig sols justificava la llibertat d’aquelles persones poc respectuoses pel bé comú. Aquells que per molèsties, mites o altres decisions personals no portaven mascareta tot i no ser grups de risc. I la inconsciència pot acabar cobrant-se amb por i contagis a gogó, com els que hem vist per aniversaris massificats o per assistir a sales d’oci nocturn.

Posposar l’aprovació de dur mascareta (sent la Comunitat Valenciana posterior a moltes altres autonomies) ha estat el punt que necessitava tota la població i, més encara els turistes provinents d’altres països. La realitat social i la gestió política de cada territori ha suposat unes xifres de contagi i víctimes diferents segons els països. Però aquest retard sols deixa vore que l’economia és més important que les persones. Quan en realitat si no es cuida a la ciutadania no es pot mantindre activa l’economia circular, base de la qual acaben vivint moltes famílies com ocorre a la nostra comarca.

La “sort” que tenim a Vinaròs és que tenim una regidoria de Salut (camuflada dins la d’urbanisme i esports) que ha mostrat poca implicació, seguiment i encara menys previsió davant el rebrots. El seu interès davant una regidoria tan essencial en estos moments ha sigut inexistent, encara que altres regidories recentment han intentat donar alguna solució com la de la web de control d’aforament de les platges. Poca protecció reclamen als estaments superiors després de vendre “l’èxit” que suposaria tindre un “3 en ratlla” a nivell polític. Sols queda dir “que el Coronavirus ens pille en la mascareta posada”.