La regidora Paula Cerdà va presentar la proposta mitjançant moció d’urgència per tal que Vinaròs aparega reconeguda dins del projecte com la segona ciutat de tota la província de Castelló.

Compromís per Vinaròs ha aconseguit que la resta de partits de l’ajuntament de Vinaròs aproven l’adhesió de Vinaròs dins el programa “Platges sense fum”, dirigit per les conselleries de Salut Pública i d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Aquesta proposta sorgeix  de la necessitat de reconèixer des del consistori que les platges i cales de la localitat són espais sense fum, tot i els anuncis fets mesos abans per a crear platges lliures de fum.

La regidora Paula Cerdà, encarregada de presentar i justificar aquesta moció, explica que recentment la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública havia publicat a meitat de juliol un mapa dels municipis que s’havien adherit al programa “Platges sense fum”, quedant-se sorpresa per no aparèixer Vinaròs en ella. Cal recordar que el passat novembre el regidor de Turisme publicava que Vinaròs comptaria amb una platja sense fum però que no s’havia exposat ni analitzat el tema en profunditat al consistori. 

Cerdà ha justificat la necessitat d’inscriure Vinaròs en aquest programa donat l’estat d’alarma sanitària i d’emergència climàtica en el qual ens trobem. “Les organitzacions sanitàries porten realitzant campanyes ciutadanes per a conscienciar sobre el tabaquisme i ara amb la Covid-19 i els problemes de contagi que suposa el tabac, l’ajuntament ha de posicionar-se i sumar-se per a reduir possibles contagis”, explica la regidora i conclou afegint que “les burilles dels cigarrets són un problema no sols de contagi sinó també mediambiental, per contaminar els espais i fons marí, tarden anys en desaparèixer i contagien litres d’aigua encara que no ho pensem”.

La moció va ser aprovada per unanimitat amb el suport de tots els partits del consistori. Gràcies a aquesta, Vinaròs és la segona ciutat de la província en adherir-se al programa després d’Orpesa del Mar (la qual compta amb una única platja sense fums). A més, suposa més accions ciutadanes d’informació i conscienciació sobre consum de tabac i protecció de l’entorn, la instal·lació de més papereres-cendrer als accessos de les platges i cales i cartellera específica que exposa les característiques d’estos espais lliures de fum.

La presentació d’aquesta moció és una continuació i aplicació directa de la PNL presentada pel grup Compromís a les Corts Valencianes al març de 2018, la qual té l’objectiu de de garantir més espais lliures de tabac i millorar la salut tant de les persones com del territori. Visualitza la presentació i debat de la moció al passat plenari de juliol al següent vídeo.

Fragment del plenari de juliol on es presenta i vota la moció.